Kinesiologie

Gezondheidsdriehoek

Kinesiologie betekent bewegingsleer. Het heeft dan ook veel te maken met ons bewegingsapparaat en maakt gebruik van spiertesten. Door middel van spiertesten kan de therapeut als een soort tolk in “dialoog” met de cliënt en zijn of haar lichaam. Op deze manier kan herleid worden waar een eventuele onbalans vandaan komt. Indien er een onbalans is, wordt er gekeken waar deze mee te maken heeft. Dit kan een structureel, een chemisch of een psychisch probleem zijn.

Structuur
Structuur staat voor botten en spieren. Bij een scheefstand van een wervel hebben we te maken met een structureel probleem. Mogelijk is de spierspanning aan de ene zijde van de wervel hoger dan aan de andere zijde. De zwakke kant wordt versterkt, opdat de balans zich herstelt.

Chemie
Chemie heeft te maken met voeding, allergieën en omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, maar ook met welke stoffen we nodig hebben en wat we binnen krijgen. Waar hebben we een tekort aan en hoe kunnen we dat aanvullen?

Psyche
Psyche omsluit de emotionele kant van een probleem en heeft vaak te maken met angst, verdriet of woede. Veelal hebben (traumatische) ervaringen uit onze jeugd hun uitwerking in het nu. Met een onderdeel van de kinesiologie, Stress Release genaamd, kunnen we deze ervaringen ontkoppelen en in balans brengen.

Indien structuur, chemie en psyche in balans zijn, dan is de persoon – en zijn of haar lichaam – dat ook. Als een van deze drie factoren verstoord is, dan worden de andere factoren hierin meegesleept. Het lichaam zal altijd een nieuwe balans vinden om te “overleven”.

Om hiervan een voorbeeld te geven. Stel dat u een groot tekort heeft aan vitamine B (chemie) en daardoor slecht slaapt, ontevreden en gestresst bent (emotie) en door alle spanning gaat verkrampen in uw schouders, dan is de driehoek rond. Holistisch gezien heeft alles met alles te maken.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.