Expert

Veiligheid

Je veilig voelen maakt dat je ontspant, dat de neocortex inschakelt en je goed kan nadenken, leren, lezen en kan plannen. Het immuunsysteem werkt optimaal en de hormonen ook. Je veilig voelen is de basis situatie waar je ieder keer naar terug wilt. Want wanneer we veilig zijn, dan leven we en is er ruimte voor geluk en creativiteit.

Heel veel mensen echter voelen zich niet veilig. Wanneer we onveilig zijn dan hebben we grof weg drie manieren van reageren: vechten, vluchten en bevriezen. Grappig genoeg zullen we de voorkeur hebben voor een bepaalde overlevingsreactie.

Het lijf is gemaakt om te overleven. We hebben dit mee gekregen uit de oertijd. Je had toen nog sabeltandtijgers en holenberen en je moest zorgen dat je niet opgegeten werd. Daarom leefden we in tribes. Samen was je altijd sterker, alerter en slimmer.

Wanneer je gaat vechten, dan gaat het bloed naar de grote arm- en beenspieren, en uit je neo-cortex. Je hoeft namelijk niet na te denken over de lengte van de hoektanden van de sabeltandtijger. Je hoeft alleen een stuk hout te pakken en hem voor de kop te slaan. Het immuunsysteem en de spijsvertering stoppen tot dat de aanval overleefd is.

Wanneer je vlucht dan zet je het op een rennen. Je rent zo hard je kunt en klimt in de eerste de beste boom. Je hebt nu een hoge snelle ademhaling nodig en een hart dat snel rondpompt.

Bevriezen of flauwvallen kan een optie zijn. Je wordt bleek, ademt nog licht en oppervlakkig en ligt op de grond tot het gevaar geweken is. Je hebt geen kans tot handelen, je bent als verlamd.

Herken jij jezelf in de omschrijvingen. Zo ja, lees ook de artikelen over Bonding en hormonen en leerproblemen. Dit hangt allemaal samen.

Tijdens zo’n vecht vlucht reactie schakelen de bijnieren in met cortisol en adrenaline. Wanneer we gehandeld hebben al naar gelang onze primaire reactie, dan zakken deze hormonen en we ontspannen weer.

Actief en alert zijn wordt geregeld door de sympathicus, ontspanning en rust door de parasympathicus. Wanneer wij veel angst en stress ervaren, dan wordt ontspannen, nadenken, plannen, helen, gezond blijven een probleem. De parasympathicus schakelt namelijk niet meer in.

We hollen ons steeds verder uit, slapen niet meer, worden zwaarder, verliezen focus.

Het goede nieuws is dat ik jou hier adequaat bij kan helpen om deze balans tussen veilig en onveilig verder te herstellen. Jij kunt dan terug naar je kracht en wie je werkelijk bent en wordt weer jouw mooie MAXI-ME.

Bonding

Bonding ofwel hechting in het Nederlands is het reflex dat de baby helpt zicht te hechten aan de moeder en  zich veilig te voelen in de wereld.

In de ideale situatie wordt een baby vaginaal geboren op het moment dat hij daar klaar voor is. Dit gebeurt thuis is een veilige vertrouwde situatie. Na de uitdrijving wordt de baby op de buik gelegd en wordt pas afgenaveld wanneer de navelstreng niet meer klopt. Moeder praat tegen de baby en zegt lieve dingen als: “dag lieverd, ben je daar eindelijk. Ik heb zo lang op je gewacht. Wat ben je mooi en ik houd nu al zo veel van je!” De baby herkent het geluid van de stem van de moeder. Met de eigen babyreflexen klimt het richting borst waar het gaat drinken. Moeder streelt het kindje. Beide zijn bloot. Het contact en de aanraking maken dat er oxytocine vrij komt en dat de twee aan elkaar hechten, zich veilig voelen, kalm worden, de melk toeschiet en de baarmoeder krimpt.

Dit is de ideale hechting. Zoals je je kunt voorstellen gaan heel veel geboortes niet op deze manier. Sterke lampen, operatiekamers, hele teams in de verloskamer, tangen en pompen, spoed keizersnedes. Het is allemaal fantastisch dat ze er zijn, want anders zouden er heel wat meer baby’s en moeders het leven laten. Ze dragen alleen niet bij aan een goede bonding, maar gelukkig kunnen we daar later nog wat aan doen.

Wanneer je niet goed gehecht bent dan kun je grof weg twee kanten op. Of je voelt je onveilig in de wereld en keert naar binnen, introvert, met als uiterste autisme als gevolg. Je maakt geen contact meer met anderen.

De andere kant  maakt dat je je onveilig voelt met jezelf. Je zit bijna op schoot bij de ander. Je hebt anderen nodig om je gelukkig, geliefd en gezien te voelen. In het Engels zou je zeggen: clingy en needy. Jij bent niet je eigen beste vriend. Je hebt veel kritiek en houdt niet echt van jezelf. Je vlucht van jou en begeeft je het liefste met anderen. Alleen zijn is niet fijn. Je bent extravert.

Een gezond gehecht persoon kan alleen zijn en met anderen, durft nieuwe mensen aan te spreken en te spreken in het openbaar, maar overleeft ook 3 dagen alleen in een hutje op de hei. Een goed gehecht persoon gaat relaties aan. Heeft geen bindingsangst en geen verlatingsangst.

Bonding is dus de basis onder alle relaties, die met jezelf en die met anderen.

Ik werk heel veel met deze reflex. Hij is namelijk essentieel om je veilig te voelen in de wereld, met anderen en met jezelf om relatie aan te kunnen en om zelf de regie over je leven te hebben, anders ben je slechts een speelbal in reactie op anderen.

Het goede nieuws is dat hoewel Bonding een babyreflex is, deze op elke leeftijd kan worden gebalanceerd en dus ook kan worden aangeleerd en verbeterd. Er is dus wederom hoop dat jij de mooie MAXI-ME wordt die je al bent.

Hormonen

Hormonen zijn hulpstofjes. Ze zijn super klein, maar zonder hormonen kunnen we niet leven. Ze bepalen hoe we ons voelen: gelukkig, depressief, angstig, ontspannen, hongerig, voldaan, warm, koud, opgeblazen, uitgedroogd, breekbaar, sterk, opgejaagd, traag.

Heel vaak hebben we meer dan 1 klacht en lijken de klachten geen enkele vorm van samenhang te hebben. Het is aan ons, als kinesioloog om het plaatje voor je te schetsen.

Voorbeeld: je bent moe, slaapt slecht, hebt koude handen, koude voeten en een koud puntje van je neus. Je hebt moeite om ’s morgens uit je bed te komen.

Ander voorbeeld: je valt steeds flauw, ademt snel en hoog en kan je soms hele stukken niet meer herinneren. Focussen kost heel veel moeite.

Nog een voorbeeld: Je lijkt enorm overprikkeld. Je ruikt en hoort alles en als je een kriebeltrui aantrekt word je gek. Mensen lijken steeds harder te praten en je draagt een zonnebril buiten want je kunt het licht niet meer verdragen.

Nog een ander voorbeeld: Je bent een half jaar geleden met de pil gestopt, want je zou graag zwanger zijn. Vrijen doet pijn, je borsten staan strak, je menstruatie is onregelmatig en je voelt de eisprong en hebt een week voor menstruatie vreet- en huil- en scheldbuien. Je weet eigenlijk niet eens of je bij je partner wilt blijven. Het leek zo leuk een baby, maar nu is het alleen maar drama.

Dit zijn vier, naar het lijkt, lukrake voorbeelden van een aantal klachten. Ze hebben echter alle vier iets gemeen. Je bent hormonaal uit balans. Je lijf is in de overleving. Overleven gaat boven voortplanten en stof wisselen.

Vroeger toen er in de oertijd een sabeltandtijger langs liep, dan kreeg je zintuigen op steeltjes. Je pupillen werden heel groot, je kon ver naar achter kijken, je geur, tast en gehoor verbeterde enorm. Ademhaling werd snel en hoog en het bloed zakte uit je grote hersenen naar het reptielenbrein en naar de grote spieren om te vechten of te vluchten.

Dat was vroeger. Toen had je sabeltandtijgers. Nu hebben we deadlines, examens, verhuizingen, schoonouders en perfectionisme. Vroeger was de vecht vlucht reactie over als de sabeltandtijger verdween. Nu hebben we nooit meer rust. We blijven dus chronisch in de acute fase hangen en daar is ons lichaam niet op gemaakt.

Het eerste waar we klachten krijgen als we langdurig stress hebben zijn onze voortplantingshormonen. Niet voor niks gebruiken zoveel jonge meisjes de pil omdat hun menstruatie hen verlamde. Migraine, verminderde vruchtbaarheid en overgangsklachten horen hier ook bij.

Het tweede wat uitvalt is de schildklier. Vaak geeft deze nog even een sprintje in de vorm van hyperthyroïdie met hartkloppingen, hoge bloeddruk, hitte, gejaagdheid, veel eten en veel afvallen als symptomen. Daarna, als alle energie en reserves echt op zijn, dan vertraagt deze, hypothyroïdie. Je wordt koud (handen, voeten, puntje neus), komt aan, wordt traag, moe, down en kan slecht op staan, haar valt uit, huid en nagels laten klachten zien. Je hebt ook niet echt zin in dingen.

Het laatste wat je opbrandt zijn de bijnieren. Wanneer je lang op je tenen hebt gelopen, geprobeerd hebt te voldoen aan je baas, je man, je schoonmoeder, jezelf dan zijn de voorraden van de bijnieren uitgeput. Het is nu officieel. Je hebt een burn-out. Nu kun je je bed niet meer uit, alles is te veel, je hele lijf doet pijn en je raakt in paniek bij de gedachte iets te moeten. Je wilt maar 1 ding, slapen. Mogelijk ben je ook nog depressief.

Ben je erg geschrokken van het bovenstaande of ben je blij en opgelucht dat niet gek bent en alles met elkaar verbonden blijkt te zijn?

Er is goed nieuws. Je bent heel dicht bij opknappen! Ik kan je helpen. Ik ben ervaringsdeskundige en herken je klachten.

We gaan je eerst helpen je weer veilig te voelen. Pas dan kan herstel intreden, anders zijn we aan het dweilen met de kraan open. Vervolgens kijken we naar tekorten. Alle hormonen zijn opgebouwd uit eiwitten, B-vitamines, soms een enkele andere vitamine (vitamine D voor dopamine) en wat mineralen. Tekorten worden aangevuld met voeding en supplementen. Je krijgt hierover advies. Ook geven we je advies met betrekking tot bewegen.

Ik kan jou precies vertellen welke hormonen uit balans zijn en hoe je die weer in balans krijgt zodat jij we weer gelukkig en fit kunt gaan voelen. We begeleiden jou weer naar de beste versie van jezelf, jouw MAXI-ME.

Leerproblemen (dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD):

Als kind was ik dyslectisch. Ik had moeite met lezen en spelling, woordbeeld en me concentreren. Ik was super goed in luisteren, navertellen, nieuwe talen leren en spreken.

Zoals je hoort was vooral de auditieve kant goed ontwikkeld en de visuele kant goed geblokkeerd.

Mede door de dyslexie ben ik geen arts geworden. Ik las gewoon te langzaam en snapte niks van de exacte vakken. Wie weet als ik ouder ben…dan pak ik geneeskunde nog eens op.

Gelukkig heb ik me niet hoeven vervelen tot nu toe. Ik studeer al heel mijn leven en noem me ook wel een student van het leven. Als ik niet een studie doe, op een training ben, van iemand anders leer of een boek lees, dan leer ik van mijn cliënten en studenten, want in alles zit een les en je bent nooit te oud en te jong om te leren.

Ik had het geluk om een fijne buurvrouw te treffen toen ik Italiaanse taal-en letterkunde studeerde. Ik moest voor een literatuur tentamen heel veel dikke, Middeleeuwse Italiaanse boeken lezen en kwam er niet door. Goddank kende zij Brain Gym en mede daardoor slaagde ik voor Italiaans en mag ik mij doctorandus noemen en heb ik mijn roeping, kinesiologie gevonden.

Door de Brain Gym en later ook door LEAP ontdekte ik dat ik heel veel slimmer was dan ik liet zien. Ik had gewoon ongelofelijk geblokkeerde ogen, die nauwelijks heen en weer rolden in hun kassen. Eigenlijk sprongen ze en dat maakte dat ik woordjes oversloeg. Ook sprongen ze op en neer, wat maakte dat ik steeds op een andere regel zat.

Ook me concentreren was een drama. Ik was opgegroeid in een zeer onveilig gezin en altijd op mijn hoede voor de volgende woede uitbarsting. Dat maakt dat zintuigen op scherp staan. Als je vervolgens de lat hoog legt en bang bent voor falen, dan creëer je een goede terugtrek reactie. Je wordt dan underfocussed en kunt je niet concentreren. Dit is wat er gebeurt bij ADD en ADHD. Ik was ook nog perfectionistisch, dus bleef maar proberen, dan schiet je je doel voorbij, dat noem je overfocussed. Ik had het allebei.

Gelukkig herken ik alle symptomen en kan daardoor adequaat reageren wanneer ik een klant krijg met deze klachten. Een balans herstelt de veiligheid en de focus en de zintuigen. Daarbij zijn praktische Brain Gym oefeningen voor thuis een fijne hulp om zelf weer grip op je leven te krijgen.

Al vanaf het allereerste begin van Movimento werk ik met kinderen met leerproblemen. Ik geloof namelijk dat de kinderen onze toekomst zijn en dat ze een fijne, plezierige kindertijd verdienen en dat als zij gestimuleerd worden alles uit zichzelf te halen zonder angst voor het maken van fouten, dat wij dan een heel krachtige generatie helpen groeien.

Hoe fijn is het als je niet eerst langs MINI-ME hoeft en gewoon van kleuter naar volwassene kunt als MAXI-ME.

Heb je dus leerproblemen, kom dan naar Movimento. Ik ben ervaringsdeskundige en herken en erken je klachten en help je verder naar leren met gemak en plezier.

Merel Slotboom

Merel Slotboom

Professioneel Kinesiologe

Wil jij geïnspireerd worden zodat je zelf kunt transformeren?

Vul dan hier je gegevens in en ik houd je op de hoogte van mijn nieuwste inzichten op het gebied van gezondheid, geluk, groei, transformatie, worden wie je echt bent, liefde en licht.

Lieve groeten,
Merel Slotboom