Ik spreek 5 talen en 2 een beetje. Ik spreek Nederlands, Engels, Italiaans, Frans en Duits in die volgorde qua beheersing.
Een beetje spreek ik Deens en Zweeds. Die laatste twee heb ik geleerd in de afgelopen jaren omdat ik veel in Zweden en Denemarken was. Ik leerde ze het meeste met een app die Duolingo heet. Misschien ken je die wel?
Over Fransen wordt vaak gezegd dat ze rigide zijn en chauvinistisch. Ik heb dit nog nooit gemerkt. Naar mij zijn ze lief, geïnteresseerd en behulpvaardig. Misschien komt dit wel omdat ik ze in het Frans aanspreek en ze versta wanneer ze terug praten, want vooral mijn generatie en ouder spreekt niet goed Engels. Het zelfde geldt voor Italianen. Dit betekent niet dat ze onaardig zijn. Ze verstaan je gewoon niet en staan met hun mond vol tanden als ze iets terug willen zeggen.
Hoe tof zou het zijn als je volgend jaar je brood zou kunnen bestellen in de taal van het land waar je bent. Je zou NU kunnen beslissen om die taal het komende jaar te gaan studeren.
Wist je dat een vreemde taal leren je slimmer maakt en je kans op Alzheimer vermindert?
Wist je dat wij sociale wezens zijn en het heerlijk voelt om met mensen te kunnen communiceren?
Wist je dat je vrienden voor het leven kunt maken in andere landen?
Niks voor niks.
Je weet dat ik altijd oplet op synchroniciteit. Ik dronk net een koffietje met Jane, mijn hond en een Duitse moeder en dochter kwamen lunchen. Ik overhoorde hun gesprek. Moeder benadrukte hoe belangrijk het was om je talen te spreken. De dochter sprak een beetje Engels en wat Spaans. Moeder stelde voor om voortaan alleen maar in het Frans tegen haar te spreken. Ik legde de dochter uit dat ze snel een taal kan leren terwijl ze slaapt. Terwijl ze slaapt??? Jazeker!!!
Slapend leren
Wanneer leren we het meest gemakkelijk talen? Wanneer we klein zijn, onder de 7 jaar. Ons brein is dan nog in Theta, dit is een droomstaat, een soort van hypnose, Er wordt nog niet kritisch gedacht. We nemen alles op wat we horen, zonder filter. Wist je dat wij als volwassenen minimaal 2x per dag ook in Theta zijn? Dit is als we in slaap vallen en als we wakker worden. Stel je wilt Russisch leren… en je hebt de Russische top 40 gedownload op je telefoon of een mooi audioboek in het Russisch. Zet dit dan aan als je in slaap valt. Zet het heel zachtjes, wifi uit. Laat het een uurtje spelen. En zet je wekker een uur eerder dan je op moet en zet de audio weer een uurtje aan terwijl je nog doezelt. Je zou de audio ook de hele nacht door kunnen laten draaien totdat je wakker wordt. De kans is heel erg groot dat jij 50x sneller een taal leert, dan wanneer je alleen overdags studeert. Ik bedoel dus ’s nachts luisteren en overdags leren zoals je normaal zou doen.
Welke taal wil jij leren?
Wil jij dit proberen? Laat me weten hieronder voor welke taal je gaat en houd een boekje bij met je vorderingen.
Taal is meer dan woordjes leren en grammatica. Het is geluid, uitspraak, intonatie, zinsopbouw. Dit leer je heel goed ’s nachts.
Hoe heb ik Italiaans geleerd?
Mijn vader sprak goed zijn talen, zo ook Italiaans. Hij stuurde mij en mijn zussen op pad en leerde ons 3 dingen: nee, ja en ik heb het niet begrepen, dus Si, no, non ho capito en het interessante is dat je daarmee overal komt.
Veel kinderen tegenwoordig zijn verlegen. Dat was ik ook, maar als je iets heel graag wilt, dan doe je het wel. Stel dat je alleen maar een ijsje krijgt, als je hem zelf gaat halen. Tja, dan wil je wel. Dus ouders, train je kinderen! Jong geleerd, is oud gedaan.
Belofte
Voordat Niels, mijn jongste, kwam, lag ik op een behandeltafel bij Ellen Roderkerken, voor een Leefblind balans, dit is een kinesiologie techniek. Het werd al snel duidelijk dat het zieltje van Niels een oude bekende van mij was en in zijn vorige leven Italiaans sprak. Ik moest beloven Niels tweetalig op te voeden. Wat ik ook probeerde, hij pakte het niet op. Wilde het niet echt. Ik voelde me daar rot over. Ik had het immers beloofd aan zijn ziel. Toen hij vorig jaar stopte met bouwkunde en voor pan B ging, kinesiologie studeren en aan mij vroeg of ik hem de basis wilde leren, begreep ik dat ik iets anders had beloofd dan ik dacht. Kinesiologie, met de spiertest als tool, is een taal op zich. Het is een manier van communiceren met het lichaam. Verstaan wat het wil zeggen. Hoe blij ben ik dat ik hem alsnog tweetalig mocht opvoeden en wat doet hij het mooi en zuiver. Ik voel mij dankbaar als ik bedenk hoeveel vormen van communicatie er zijn en hoe belangrijk het is om zuiver te communiceren, helder, congruent.
Congruent
Hoe congruent ben jij met jezelf. Luister je naar jezelf, naar anderen? Wat je zegt en wat je doet, klopt dat met je waarden? Onze programmering, hier zijn die eerste zeven jaar weer, zit vol met waarheden van onze ouders, dorp, school of geloof. Het kan zijn dat jij er nu als volwassene heel anders over denkt, maar hoe weet je wat er in je programmering zit? Door naar je leven te kijken! Als jij iets anders manifesteert dan je gelooft, dan zegt je onderbewuste dus iets anders dan je bewuste. Je bent dan in conflict met jezelf. Je bent niet congruent.
Kinesiologie
In mijn ogen is kinesiologie de snelste en meest effectieve manier om onderbewust en bewust uitgelijnd te krijgen. Stel, mensen doen lelijk tegen je en dat vind je naar, dan is het heel interessant om te kijken of jij vriendelijk en respectvol tegen jezelf praat. Is dat niet zo, dan brengen we dat in balans. Wat je zult zien in je buitenwereld is dat mensen liever tegen je gaan doen, net als jij tegen jezelf in je binnenwereld.
Interessant
Lijkt je dit interessant? Boek dan een balans bij Niels of mij. Dit kan fysiek of op afstand. Hoe congruenter je bent met jezelf en met wie jij echt bent als ziel, hoe beter je gaat manifesteren wat je echt wilt in dit leven. Wil je dit zelf leren? Niels geeft Brain Gym 101 en 201 aan kleine groepen, van 2 tot 6 personen en ik geef Brain Gym 101 in december aan een grote groep. Stuur een PB als je graag mee wilt doen, dan zetten we je alvast op de lijst. Dank je wel voor het lezen van dit Zomerblog. Ik ben zo benieuwd welke taal jij wilt gaan leren. Laat het me weten. Dankjewel voor een like, reactie of het delen van het blog met vrienden en familie.
Ik wens je een waanzinnig mooie zomer. Liefs, Merel

P.S. Wist je dat je in een kinesiologie balans je gevoel voor (een) taal kunt verbeteren? Je kunt werken aan uitspraak, verstaan, woordenschat, grammatica, faalangst, mondeling, tentamen, leesvaardigheid, enzovoorts…