We worden dagelijks gewaarschuwd voor het gevaar van de zon.

Ik zou je graag wijzen op de voordelen van de zon. Wij zijn energetische wezens en hebben het zonlicht nodig. Zonder zon geen leven hier op aarde. Alles zou bevriezen. Er zou geen plant- of dierleven zijn, laat staan mensleven.

Wij hebben het nodig om buiten te zijn, in de natuur, in de zon, met de blote voeten op de aarde, de frisse lucht inademend en helder water drinkend. Verder hebben we nodig: zout, liefde en een gevoel ertoe te doen.

Maar terug naar het zonlicht. Wanneer onze ogen het zonlicht zien, wordt vitamine D aangemaakt. Een zonnebril maakt dus dat je minder vitamine D aanmaakt. Draag liever een pet of een hoed om je ogen en hoofd te beschermen tegen de zon. Zorg ook dat je op het heetst van de dag binnen bent of in de schaduw. Natuurlijk wisselt dit per land en per weer. Met 20 graden en regen mag je gewoon naar buiten:)

Bruin worden begin je eigenlijk mee in het voorjaar. Het eerste zonnetje op je huid slurp je op. Hoe warmer het wordt, hoe meer er uitgaat en hoe egaler je bruint. Hoe groter het oppervlakte dat zon krijgt, hoe meer vitamine D je aanmaakt.

Waarom is die vitamine D nou zo belangrijk?
1. Vitamine D geeft sterke botten. Het maakt dat je calcium kunt inbouwen in botten en tanden.
2. Het is een van de grondstoffen voor dopamine, een van onze gelukshormonen. Wanneer vitamine D mist, kun je geen dopamine maken en word je depressief in de winter.
3. Vitamine D zet je immuunsysteem uit na het oplossen van een infectie. Het immuunsysteem is een heel duur systeem (energie). Anders blijf je dus moe na ziek zijn.

Toen ik klein was, had ik blonde, bijna rossige krulletjes, een spierwit huidje met sproetjes en ik verbrandde bij het leven. De zon in Torremolinos was te fel, dus ik verbrandde erg op mijn schouders. Mijn oma naaide met de hand van de nieuwe vaatdoekjes in het appartement een soort bovenstukjes met schoudertjes. Zo kon ik lekker buitenspellen onder de parasol, zonder te verbranden.

Hierna hebben mijn ouders enorm gehamerd op smeren, petje op, tussen 11 en 16 uit de zon. Super goed!

Toen ik zelf moeder werd, deed ik dat ook. Ik kopieerde mijn ouders, dat doen kinderen. Ik vond P20 van Riemann, een zonnebrand die je een keer per dag op doet en op blijft, zelfs in de zee.

Nu gebruik ik zelf geen zonnebrand meer. Ik zorg dat mijn huid vanaf het vroege voorjaar gewend is aan de zon. Mijn gezicht, armen en benen zijn al snel bruin. Nu ik naar het strand ga en mijn buik, borsten en rug de eerste zon krijgen let ik goed op. Ik wentel veel. Ik voel wanneer ik moet keren en ik ga alleen vroeg en laat naar het strand. In de middag studeer ik of schrijf ik een Zomerblog:)

Wanneer je samen bent, houd dan een oogje in het zeil voor elkaar. Vaak heb je niet door dat je aan het verbranden bent. Wijs de ander er dan op, zodat deze een shirt of jurk aan kan trekken of dat je een parasol kunt opzetten of naar binnen kunt gaan.

Het voordeel van natuurlijk zonnen is dat je huid, wanneer deze bruiner wordt, dikker wordt en zichzelf beschermt. Een niet gesmeerde huid geeft zelf aan dat het genoeg zonlicht heeft gehad door een hitte, pijn of prikkelsignaal en je je moet beschermen. Een niet gesmeerde huid kan steeds beter tegen de zon. Iets wat niet gebeurt als je smeert en als je smeert neem je maar weinig tot niets aan vitamine D op.

Wat ik nu niet gezegd heb is: “ga onbeschermd hele dagen zonnen!” ik zei juist: “wees wijs, bouw het op, bescherm je met schaduw, kleiding, hoeden, petten en en geniet van het zonlicht en de warmte en het zand.” Je zult ervaren dat een natuurlijk “gezonde” zomer anders aanvoelt, evenals de winter die volgt…┬áJe zult meer energie hebben, het minder koud hebben, minder ziek zijn, beter kunnen opstaan, zin hebben in dingen en boven al…blij zijn. Wie wil dat nou niet?

Over dit onderwerp schreef ik 3 boeken: Hoe te HERSTELLEN, HAPPY WINTER! en FOCUS. Voor als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Ik ben heel benieuwd wat jij uit dit artikel hebt gehaald dat je nog niet wist of dat je gaat toepassen in jouw leven. Heb je nog een tip die ik gemist heb, voeg hem dan graag toe in de opmerkingen. Je helpt ons hier allemaal mee.

Deel graag met mensen die je kent die ook wel een beetje zon kunnen gebruiken en leer het je kinderen. Jong geleerd is oud gedaan.

Ik wens je een magische zomer van licht, lucht, zand en liefde.

Merel

P.S. Heb jij last van de hitte, zonneallergie, allergie voor zonnebrandmiddelen, winterdepressie, focus-, motivatieproblemen? Boek dan een consult bij Niels of mij.